Fiscale eindejaarsstress vorig bericht

Fiscale eindejaarsstress

Feestelijke verlichte winkelstraten en versierde kerstbomen betekenen ook fiscale stress voor ondernemers. Vanaf 1 januari zijn de fiscale spelregels weer net een beetje anders dan in 2014 en dat betekent dat er fiscale voordeeltjes zijn te behalen door in december nog snel wat te doen of om dat juist uit te stellen tot januari 2015.

In de privé-sfeer kunt u denken aan de mogelijkheid voor schenkingen die dit jaar tot 100.000 euro belastingvrij zijn als de schenking wordt aangewend voor het financieren van een eigen woning, de verbouwing daarvan of de aflossing van een hypotheekschuld die rust op de eigen woning.

Ook zakelijk zijn er aandachtspunten. Dit jaar is het bijvoorbeeld nog mogelijk om dividend (maximaal 250.000 euro) uit de eigen BV op te nemen tegen een verlaagd tarief van 22%. Normaal gesproken is dat tarief 25%. Voor het uitkeren van zo’n dividend kunt u een aandeelhoudersbesluit nemen dat u vervolgens als directeur van de BV goedkeurt. Ook de aangifte dividendbelasting moet u niet vergeten. U betaalt op die manier alvast 15% belasting over het dividend. De bijbetaling tot 22% (dus nog eens 7%) loopt via de inkomstenbelasting.

Helaas maakt de fiscus het leven voor ondernemers niet altijd makkelijker. Achter het lokkertje van de tijdelijke tariefverlaging (van 25% naar 22%) gaat een behoorlijke valkuil schuil.

Als u in de BV een pensioenvoorziening heeft, moet u goed kijken of de BV wel ruimte heeft voor uitkering van een dividend. Daarbij dient u uit te gaan van de werkelijke (economische) waarde van het pensioen. Daarbij moet ook nog eens rekening worden gehouden met het eventuele partnerpensioen en wezenpensioen. Berekening van de pensioenverplichtingen van de BV op basis van commerciële uitgangspunten leidt vaak tot een veel hoger bedrag dan de fiscale balanswaarde. Als de herberekening van de pensioenvoorziening betekent dat er fiscaal gesproken geen winstreserves bij de BV meer over zijn, dan kan het uitkeren van het dividend door de belastingdienst worden aangemerkt als afkoop van uw pensioen. Het 22%-tarief gaat dan aan uw neus voorbij en in plaats daarvan krijgt u tot 52% inkomstenbelasting om uw oren geslingerd en bovendien ook nog eens een extra heffing vanwege herzieningsrente. Pas dus op dat u niet in deze valkuil valt.

Het is overigens wel handig om het dividend nog niet direct op de privé-rekening over te maken maar nog even als rekening courant bij de BV te laten. Op die manier is de opbrengst van het dividend op 1 januari vermogen in Box 1 en niet in Box 3. Dat scheelt u dan weer 1,2% vermogensrendementheffing. In januari 2015 kunt u het dividend dan overmaken van de zakelijke naar de privé-bankrekening.

terug naar overzicht