Fiscale Kerststress vorig bericht

Fiscale Kerststress

Aan het eind van deze week gaat een groot deel van Nederland even in ruststand. Na een jaar hard werken is er een paar dagen tijd voor vrije tijd met familie, vrienden en andere mensen die ons na aan het hart liggen. Huiselijke gezelligheid en dromen over vrede op aarde, al dan niet versierd met de klanken van de kerstmuziek die Sky Radio over ons uitstort. Google wordt in deze tijd van het jaar bestookt met zoekvragen die antwoord moeten geven op de vraag wat er dit jaar op het kerstmenu komt te staan.

Bij veel ondernemers is er in de decembermaand behalve de vraag over het kerstmenu ook het onrustige gevoel dat er misschien nog “iets fiscaals” moet gebeuren voordat het jaar voorbij is. Als op oudjaarsavond de champagne wordt ontkurkt begint een nieuw belastingjaar en de spelregels zijn in 2014 net wat anders dan in het jaar 2013.

Als u investeringsplannen heeft, kan het voordelig zijn om deze plannen nog in 2013 definitieve vorm te geven. Voor investeringen die u in 2013 doet, mag u namelijk direct 50% van het investeringsbedrag als eerste afschrijving aftrekken van uw fiscale winst. Voor ondernemers betekent dit dat het te investeren bedrag met 10 tot 22% afneemt (dit deel van de investering krijgt u als belastingkorting voor het jaar 2013).

Wellicht dat de bestelde bedrijfsmiddelen vanwege bijvoorbeeld levertijd pas in 2014 kunnen worden geleverd. Dat is geen probleem om toch in 2013 de extra afschrijving te mogen toepassen. Het jaar waarin u de definitieve bestelling doet, is namelijk beslissend. Let u erbij wel op, dat de afschrijving die u in 2013 mag toepassen niet hoger mag zijn dan het bedrag dat u dit jaar heeft (aan)betaald. Om de fiscale regeling optimaal te gebruiken, zult u dus de helft van het investeringsbedrag moeten betalen.

Als u overweegt om een elektrische (of plug-in-hybride) auto aan te schaffen kan het bestellen ervan in 2013 extra voordelig zijn. Naast de mogelijkheid van versnelde afschrijving, gelden er dit jaar namelijk ook nog andere fiscale voordelen voor dit soort personenauto’s (kleinschaligheid-investeringstoeslag, vamil-regeling en milieu-investeringsaftrek) die in 2014 grotendeels weg zullen vallen. Door deze regelingen te benutten kan de financiële bijdrage van de fiscus oplopen tot boven de 60%.

Als u niet zozeer droomt over bedrijfsinvesteringen maar het geld in uw eigen BV wilt gebruiken voor privé-doeleinden moet u juist tot na 1 januari 2014 wachten met de beslissing om geld uit de BV uit te keren. Volgend jaar hoeft u namelijk over dividenden uit uw eigen BV geen 25% maar ‘slechts’ 22% inkomstenbelasting te betalen (deze tariefkorting geldt over maximaal 250.000 euro dividend). Het uitstellen van het dividend tot 2014 levert u dus een voordeel tot 7.500 euro op. Bovendien is het geld dan op 1 januari 2014 nog geen privé-vermogen en hoeft u dus ook in dat jaar nog geen 1,2% Box 3-heffing te betalen. Dat levert u nog eens een extra voordeel van zo’n 2.500 euro op.

terug naar overzicht