Wij maken het wél leuker vorig bericht

Wij maken het wél leuker

Zelden heb ik een slogan zo vaak te pas en te onpas kunnen gebruiken als die van de Belastingdienst. "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker". De variaties, verdraaiingen en ontkenningen liggen voor het oprapen. Marketing-technisch is de slogan een succes. De praktijk leert echter dat het sinds de introductie, bijna 20 jaar geleden, helemaal niet makkelijker is geworden. Sterker nog, voor ondernemers is het alleen maar moeilijker geworden om overzicht te houden over de fiscale spelregels.

Ik heb bewondering voor mensen die dwars kunnen denken en de slogan niet verdraaien maar gewoon aanvullen. Okay, kan de belastingdienst het niet leuker maken? Dan maken wij het wel leuker! Het zijn dezelfde mensen die van hun hobby hun werk maken. Of beter gezegd: hun onderneming naast hun fulltime baan. Ze beginnen een onderneming met dingen waarin anderen een hobby herkennen.

En daar wringt de schoen. Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te worden aangemerkt, moet je aan een aantal criteria voldoen. Een van die voorwaarden is dat met de activiteiten redelijkerwijs winst kan worden behaald. Veel hobby-boeren hebben vanwege dit criterium hun fiscale aftrekpost zien sneuvelen.

Na de eerste mooie lentedagen van dit jaar moet ik denken aan de man die de strandbak uitvond. Als ik het goed heb begrepen, bestond de constructie van zo'n strandbak uit een grondzeil om niet op het zand te hoeven liggen en opstaande zijkanten om de zonnebadende eigenaar van de bak te beschermen tegen wind en stuivend zand.

Op Scheveningen heb ik zo'n bak nooit in het echt gezien. Dat komt natuurlijk doordat de uitvinder zijn uitvinding bij voorkeur in de zomervakantie presenteerde op stranden langs de Middellandse Zee. Bij deze productdemonstraties was hij, zo leerde de uitspraak van de belastingrechter, vergezeld door zijn gezin die werd gepresenteerd als een promotieteam. Er is volgens mij nooit één bak verkocht en dat helpt ook niet bij de bekendheid bij het grote publiek.

Commercieel gezien kunnen we het een mislukking noemen, maar de strandbak leverde de uitvinder wel een aantal jaren een leuke fiscale aftrekpost op. Het geduld van de fiscus was na een paar jaar echter ten einde. Jarenlang geen winst maken leidt snel tot de conclusie dat er geen winstverwachting is geweest en dus ook geen fiscale onderneming. De belastingrechter gaf de fiscus gelijk en daarmee kwam een eind aan de fiscaal aftrekbare vakanties van de 'uitvinder'.

De uitspraak ontlokte bij een overigens serieuze hoogleraar belastingrecht de uitspraak dat zo'n strandbak een uitkomst zou zijn om sommige badgasten aan het oog te onttrekken. Als u weer op het strand bent, denk dan nog eens aan die strandbak en of u die uitvinding als winst of verlies zou ervaren. Fantaseer vervolgens over de mogelijkheden om van uw hobby een fiscale onderneming te maken. Het wordt dan vast een heerlijke dag op het strand.

terug naar overzicht