Jobhoppen… de fiscale risico’s voor expats vorig bericht

Jobhoppen… de fiscale risico’s voor expats

Tegenwoordig zijn er steeds minder mensen te vinden die hun hele werkzame leven bij dezelfde werkgever doorbrengen. Van baan wisselen heeft uiteraard veel voor- en nadelen. Door af en toe te wisselen van werkgever bouw je een brede ervaring op en een overstap kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Mogelijke nadelen zijn een pensioenbreuk en het feit dat je je continu moet aanpassen aan nieuwe werksituaties. Dat laatste lijkt mij juist eerder een voordeel dan een nadeel voor de eigen ontwikkeling. Door de (recente) economische crisis is het jobhoppen wel afgenomen. Je weet niet wat je in een nieuwe werkkring kunt verwachten. Is het gras wel groener bij de buren?

Een bijzondere categorie werknemers zijn de ‘expats’. Vaak zijn dit in het buitenland geworven hooggekwalificeerde specialisten dan wel personen die binnen een concern worden uitgezonden naar Nederland. De arbeidsvoorwaarden zijn vaak gunstig en er zijn ook speciale fiscale voordelen om deze werknemers over de streep te trekken om naar Nederland te verhuizen. Een van de belangrijkste fiscale faciliteiten is de 30%-regeling. Voor een reeks van jaren hoeven inkomende expats over 30% van hun salaris geen belasting af te dragen.

Ik kan mij voorstellen dat deze ‘gouden kettingen’ het minder aantrekkelijk maken om te veranderen van werkkring. Als je het echter toch overweegt, dan is het raadzaam om niet teveel tijd tussen de twee banen te laten vallen. Een sabbatical of een wereldreis kunnen flinke fiscale consequenties hebben. Zo oordeelde de Hoge Raad kort geleden dat de 30%-regeling vervalt zodra er meer dan 3 maanden liggen tussen de 2 banen. Dat was een aanzienlijke financiële domper voor de betrokken expat. Uiteraard wordt het leven niet alleen beheerst door fiscaliteit en financiën. Soms is zo’n wereldreis broodnodig om je op te laden en een frisse start te maken.  Verder is er meestal geen man over boord. Per slot van rekening kunnen de meeste mensen in dit kleine koude kikkerlandje prima rondkomen zonder gebruik te maken van allerlei fiscale voordelen.

Neem voor meer informatie contact op met Guido van Asperen (guido.van.asperen@fisconti.nl of 070 – 3656617).

terug naar overzicht