Lening van de ouders. Leuk maar soms ook gevaarlijk. vorig bericht

Lening van de ouders. Leuk maar soms ook gevaarlijk.

Het kopen van een huis was zelden zo aantrekkelijk. Als je de krantenkoppen mag geloven zijn de huizenprijzen nu heel aantrekkelijk, de hypotheekrente is laag en in 2014 mogen ouders een bedrag van maar liefst 100.000 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen om te helpen bij de aankoop van een woning.  Zo bezien lijkt het bijna weer leuk om makelaar in woningen te zijn.

Om hun kind verder te helpen bij de aankoop van een woning is het mogelijk dat de ouders aan hun kinderen geld lenen om te helpen bij de financiering van de nieuwe woning. Als je het goed aanpakt is zo’n lening van de ouders fiscaal voordelig. Het kind kan de rente tegen het hoge tarief van de inkomstenbelasting (42% tot 52%) aftrekken. De ouders, aan de andere kant, krijgen een rente die veel aantrekkelijker is dan die op hun spaarrekening en betalen nog steeds dezelfde 1,2% box-3-heffing. Je zou bijna de rente op de lening verhogen om het voordeel te vergroten.

In de praktijk blijkt echter een vervelende complicatie. Banken hebben een niet te onderschatten zorgplicht en moeten ervoor waken dat hun klant zich niet tot over zijn (of haar) oren in de schulden steekt. De bank zal daarom ook kijken naar de schuld aan de ouders. Een lening van de ouders betekent dus niet zondermeer dat het kind door de lening van de ouders een duurder huis kan kopen. De bank zal de lening van de ouders en de renteverplichtingen meenemen in het te maken financiële plaatje.

Pas kwam ik een creatieve oplossing tegen om dit probleem te omzeilen. De ouders wilden best beloven dat zij in de toekomst willen afzien van de rente tot het bedrag van de normale vrijstelling voor de schenkbelasting (in 2014: 5.229 euro). Het kind krijgt voor dat bedrag jaarlijks een schenking. Deze belofte moest worden vastgelegd in het hypotheekadvies ten behoeve van de bank en daarmee kon de hoge banklening worden afgegeven.

Het fiscale risico wordt echter veel groter. Is de rente op de lening van de ouders straks nog wel aftrekbaar voor het kind? Zijn er wel echte rentekosten als van te voren is vastgelegd dat deze worden gecompenseerd door een schenking? Ook bij de schenkbelasting loert een gevaar. Als tegenover een derde (de bank) wordt vastgelegd dat de ouders in de komende jaren telkens een bedrag van ruim 5.200 euro zullen compenseren, zou de fiscus tot het standpunt kunnen komen dat eigenlijk al in 2014 een schenking wordt gedaan voor de contante waarde van dat voordeel. Dat levert een behoorlijke aanslag schenkbelasting op. Het is daarom verstandig om zo’n creatieve oplossing fiscaal goed door te denken.

terug naar overzicht