Net als de Grieken? vorig bericht

Net als de Grieken?

Voorheen was het land bekend als rijk van zonovergoten eilanden en daarmee een heerlijke vakantiebestemming. Tegenwoordig is Griekenland echter dagelijks voorpaginanieuws en is de toestand in het land minder zonnig. We zijn massaal verontwaardigd als weer eens blijkt dat men het in Griekenland niet zo nauw neemt met het naleven van de fiscale verplichtingen.

Soms lijkt het echter in ons eigen land niet veel anders. Onlangs ontstond er veel commotie toen bleek dat de Nederlandse belastingdienst actief op jacht gaat naar verhuurders die een kamer of hele woning via Airbnb of soortgelijke websites verhuren. Dat niet iedereen netjes belasting betaalt over de huurinkomsten is zo ongeveer algemeen bekend maar deze vorm van belastingontduiking werd kennelijk bestempeld als onschadelijke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Maar wat verlangt de fiscus nu van de verhuurders? Wie zijn woning voor korte tijd verhuurd via een website zoals Airbnb, haalt niet alleen – hopelijk gezellige – gasten in huis maar ook veel juridische en fiscale vragen. Ik laat de juridische vragen (mag het van de hypotheekbank en is de woning nog steeds verzekerd?) hier maar in het midden want de fiscale haken en ogen zijn al meer dan een handvol.

Natuurlijk moet de verhuurder van de woning netjes toeristenbelasting afdragen aan de gemeente (in Den Haag is dat 1,55 euro per persoon per nacht) maar dat is slechts het begin. De verhuurder moet ook nagaan of hij wel of niet omzetbelasting moet afdragen over de huuropbrengst. Bij een incidentele keer verhuren is daarvan nog geen sprake maar als de fiscus tot de conclusie komt dat de verhuur ‘stelselmatig’ is, dan bent u plotseling omzetbelastingplichtige ondernemer met alle administratieve gevolgen van dien. Voor u een mooi moment om eens te gaan kijken of u gered kunt worden door de kleine-ondernemers-regeling.

Ook de inkomstenbelasting komt om de hoek kijken. Als eigenaar van een eigen woning die u tijdelijk verhuurt, moet u bovenop het huurwaardeforfait ook 70% van de huuropbrengst aangeven als belastbaar inkomen. Die huuropbrengst vergt nog wel even wat rekenwerk want u mag de huur die toerekenbaar is aan de verhuur van de roerende goederen (meubels, bed, stoffering etc.) hier buiten beschouwing laten. De fiscus belast dus alleen de huuropbrengst die toerekenbaar is aan de lege ruimte die u verhuurt. Sommige kosten die verband houden met de verhuur mag u ook aftrekken (bijvoorbeeld kosten van gas- en elektriciteitsverbruik door de huurder en de provisie die de website u berekent) maar andere kosten, zoals onderhoud en reparaties, zijn weer niet aftrekbaar.

De vergelijking met Griekenland loopt overigens wel scheef. De Nederlandse belastingdienst heeft namelijk, anders dan die in Griekenland, wel de hulpmiddelen om de naleving van de fiscale plichten te controleren.

terug naar overzicht