Olympisch goud en de belastingdienst vorig bericht

Olympisch goud en de belastingdienst

Er is geen sneeuwvlok te bekennen maar toch is Nederland volledig in de ban van sneeuw en ijs. De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn in volle gang en ‘we’ doen het erg goed. De medailleoogst van de winterspelen 2014 wordt groter dan ooit. In deze column zal ik de Olympische Spelen bekijken door een fiscale bril. Niet per se leuker, maar wel eens wat anders. 

Kunnen de sporters de medailleoogst uit Sotsji belastingvrij meenemen naar Nederland? Wat doe je straks als olympisch kampioen als je op Schiphol moet kiezen tussen de groene en rode zone? Niets aan te geven? Of toch wel?

Reizigers mogen voor maximaal 430 euro spullen uit het buitenland meenemen. Is de waarde hoger, dan moet aangifte worden gedaan en is er BTW verschuldigd en eventueel ook invoerrechten.

Als je begint met rekenen (fiscalisten doen dat nu eenmaal graag) valt meteen op dat de gevoelswaarde van de medaille voor veel sporters evenredig is met de goud- en zilverprijs. Goud kost op dit moment ruim 30 euro per gram terwijl zilver minder dan 50 cent per gram kost. Zuiver financieel bezien is goud dus meer dan 60 keer beter dan zilver. Als je op een paar duizendste van een seconde het goud mist en zilver wint, lijkt de teleurstelling bij Jan Smeekens en afgelopen zaterdag Koen Verweij plotseling heel logisch.

Bronzen medailles zullen bij de douane op Schiphol geen probleem zijn. Het gaat hier om 460 gram brons en de straatwaarde van dat metaal is nog geen 2,50 euro.

De zilveren medaille van deze Spelen weegt 525 gram en is helemaal van zilver. Waarde dus zo’n 260 euro. Ook de gelukkige winnaar van zo’n medaille kan vrolijk door de groene zone op Schiphol lopen. Hij of zij kan zelfs nog wat belastingvrije souvenirs meenemen.

Een gouden medaille uit Sotsji weegt 531 gram maar is jammer genoeg niet helemaal van goud gemaakt. Het grootste deel is van zilver (525 gram) aangevuld met 6 gram goud. Met de huidige goudprijs desalniettemin zo’n 180 euro goud. De metaalwaarde van een gouden plak komt daarmee uit op 440 euro. Voor de trotse olympisch kampioenen is het zuur dat de waarde door de onlangs gestegen goudprijs net boven de maximaal toegestane 430 euro ligt. Volgens de handige rekenapp van de douane moet je bij de invoer van dit edelmetaal ruim 92 euro BTW bij invoer afrekenen.

Het is te hopen dat de douane op Schiphol volgende week de regels niet al te letterlijk neemt en de medailles gewoon ziet als uiting van onbetaalbare (maar ook onbelastbare) eeuwige eer en roem. In het land is al voldoende meegedeeld in de euforie van de winst. De Nederlandse belastingdienst komt heus wel aan de beurt als de olympische kampioenen straks met schnabbels en reclamespotjes hun medailles in klinkende munten verzilveren.

terug naar overzicht